- Mediapersoonlijkheid Sywert van Lienden heeft 9,2 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid, meldt onderzoeksplatform Follow the Money.
- Zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel verdienden respectievelijk 5,7 miljoen euro en 5,4 miljoen euro.
- Van Lienden zei tijdens de coronapandemie herhaaldelijk dat hij met zijn stichting Hulptroepen “om niet” hulp wilde bieden tijdens de coronapandemie.
Mediapersoonlijkheid Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid en zijn twee zakenpartners beiden meer dan 5 miljoen euro, meldt Follow the Money.
Hij richtte volgens het onderzoeksplatform eind vorig jaar een speciale bedrijfsstructuur op, die meestal wordt gebruikt om vermogen onzichtbaar te houden voor de buitenwereld.
Van Lienden had om hulp te bieden aan het begin van de coronapandemie de stichting Hulptroepen opgericht en bracht steeds in de openbaarheid dat hij het ‘om niet’ deed. Maar de Volkskrant meldde eerder deze maand dat de voormalige tafelheer van De Wereld Draait Door en zijn partners de miljoenendeals via hun eigen bv lieten lopen, namelijk Relief Goods Alliance.
De constructie die Van Lienden heeft opgetuigd om zijn miljoenenvermogen in onder te brengen heet Duyfken CV, zo blijkt volgens Follow the Money uit documenten van de Kamer van Koophandel. Die naam verwijst naar een verkenningsjacht van de VOC.
Van Lienden bevestigt tegenover Follow the Money dat hij ruim 9 miljoen euro heeft overgehouden aan de mondkapjesdeal en stelt dat hij de cv oprichtte "om het onverwachte sterk positieve resultaat van Relief Goods Alliance BV een tijdelijke bestemming te geven."
Hij zegt dat hij de miljoenenwinst op termijn "een maatschappelijke bestemming" wil geven, maar weet vanwege de gevolgen van "de huidige verwoestende mediastorm" voor zijn professionele loopbaan niet of hij die belofte waar kan maken.
Tot nu toe zei Van Lienden dat hij vanwege een geheimhoudingsplicht niks kon zeggen over de deal. Zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel verdienden er volgens Follow the Money respectievelijk 5,7 miljoen euro en 5,4 miljoen euro aan.
Eerder becijferde Follow the Money al dat de mogelijke winst van de deal 30 miljoen euro bedraagt en nu blijkt dat daar dus al 20 miljoen euro van is uitgekeerd. Toch staat op de site van de stichting Hulptroepen nog steeds deze passage: "Samen met diverse partnerorganisaties heeft Hulptroepen in het voorjaar van 2020 een gecontroleerde supply chain zonder winstoogmerk opgebouwd."
Mondkapjes van Sywert van Lienden liggen nog in de opslag
De 40 miljoen mondkapjes die Sywert van Lienden en zijn partners hebben geleverd zijn (nog) niet gebruikt, omdat er te veel is ingekocht. Er is wel ruim 100 miljoen euro voor betaald door het ministerie van Volksgezondheid.
Het ministerie van Volksgezondheid laat aan persbureau ANP weten erbij te blijven dat Van Lienden behandeld is als iedere andere leverancier. Beschermingsmiddelen werden ingekocht bij partijen die aan drie criteria voldeden: de kwaliteit moest goed zijn, er moest leveringszekerheid zijn en de prijs moest binnen een "marktconforme bandbreedte" blijven.
JA21, PvdA, D66 en ChristenUnie hebben Kamervragen gesteld over de deal. De partijen willen daarbij ook weten welke rol CDA'ers hebben gespeeld, want Van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA.
Ook zou CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een tweede aanbod van Van Lienden om mondkapjes te leveren onder de aandacht van premier Mark Rutte hebben gebracht, meldde de Volkskrant afgelopen weekend.